Het ZRT radiokamp.
Voor de derde maal werd met Pinksteren het Zuidelijk radiotreffen gehouden te Elsendorp. We mogen terug kijken op een zonovergoten Pinksterkamp met soms tropische temperaturen. Enkele deelnemers waren al ruim van te voren op het kamp omdat men rechtstreeks doorging vanaf de VRZA kampweek. Zelf op donderdag gekomen en snel mijn tentje opgezet. Aan verbindingsapparatuur weinig meegenomen. Wel had ik veel materiaal bij me voor de geplande radiovossenjachten. Vrijdag was een rustige dag met weinig activiteiten. Dus een mooie gelegenheid om eens mijn ontworpen 80meter vossenjacht ontvanger te proberen. Ook in combinatie met de laptop gaf dat leuke resultaten. Een simpele variant van SDR-radio bleek te werken en ook PSK31 was probleemloos mee te schrijven. Vrijdagavond maar eens de NVS dansclub bezocht die op het naburige veld kampeerde. Ze kamperen daar al voor het 45ste jaar en mij kennen ze ook vanuit de danswereld. Ik had wat tekenmateriaal bij me waar de kinderen leuk op kunnen kleuren tijdens hun kinderactiviteiten. Ook werd de kindervossenjacht gepland voor zondagmiddag. Zaterdagochtend meegedaan aan de western squaredance bij onze NVS-buren. Het was warm en we deden het buiten in de zon op een open pleintje op de camping. Zaterdagmiddag werd de 2 meterjacht gehouden. Vanwege de hitte alles maar simpel gehouden en een stel kleine vossezendertjes op het veld uitgezet. 's-Avonds hebben wij de geplande 80meterjacht omgezet in opnieuw een twee meterjacht op de camping omdat de meeste deelnemers toch wel uitgeput waren vanwege het (te) warme weer. Liefhebbers konden daarna nog barbecuen of tot in de vroege ochtend zich warmen bij het kampvuur.
Zondag morgen eerst weer naar onze NVS-vrienden geweest voor een volgende sessie squaredance. Deze begon vandaag wat vroeger zodat het met de warmte te doen was. Veel belangstelling was er helaas niet en we kregen te maken met een groepje beginners en een groepje gevorderden. Je kan merken dat de beginners nog weinig gedanst hebben waardoor het nog wel eens vaak fout ging. Gevorderden deden het buitengewoon goed en in vlot tempo werden dan dansfiguren gelopen. Iedereen had er schik in.
Het gezamenlijke ontbijt werd omgezet in een gezamenlijke lunch vanwege de late activiteiten de nacht (of tot de ochtend) er voor. Aan een lange tafel onder een grote partytent werden er pannenkoeken, oliebollen, gebakken eieren en boterhammen gegeten. Het werd een gezellige boel. 
's-Middags werd de geplande 80meter jacht afgelast vanwege de warmte en kregen wij de kinderen van de NVS-club op bezoek voor deelname aan de kindervossenjacht. PA0FMY had thuis het een en ander voor bereid door een aantal raadsels te maken die bij de zenders werden opgehangen. Ook mochten de kinderen werken met het iButton tijdwaarnemingsysteem. Met enige moeite werden alle vossezenders gevonden. Echter met de raadsels had menigeen toch moeite en bleek achteraf ook bepalend te zijn voor de uitslag. Sommigen hadden hele inventieve oplossingen bedacht die we na enige beredenering toch moesten goedkeuren. Er zijn soms meerdere antwoorden mogelijk.
Als alternatief voor de 80 meterjacht werden er s-avonds twee ARDF - vossezenders van ca 5 watt aangezet. Een op een 1/4 golf 20meter hoge mast, ander op een draadje van 15 meter + een paar radialen over de grond. Men kon dan zelf uitproberen hoe het peilen op 80 meter werkt en hoe de ontvanger reageert. Volgens mij moeten de signalen door het hele land gehoord zijn. Temeer omdat men met de bouwpakket zendertjes van PE1KQP met 500 mW op dezelfde grote antenne nog het VERON-kamp in Odoorn wist te werken. Heeft U op 1ste Pinksterdag ons gehoord met ARDF signalen en een callgever "PA0FMY" dan graag een ontvangstrapport.
Maandagochtend weer vroeg begonnen met alles in te pakken om te voorkomen dat je in de hitte moet werken en voor maandagmiddag nog werkzaamheden gepland. De kampbaas was nergens te vinden maar Nico PE1KQP zou de financiŽn doorgeven. Bij het passeren van de dansclub nog even een square-dansje meegedaan omdat men net een man te weinig had en daarna afscheid genomen. Daarna afscheid genomen van onze radiovrienden en op weg naar huis. 

Frans PA0FMY