Niks te doen op de camping? Zoek je een leuk spel voor alle leeftijden in het hoogseizoen. Komt het animatieteam voor de zo veelse keer voor de dag met het bekende knutselen, bingo, kaarten, zakdoekje leggen, etc.......... Mail naar Wij komen naar jullie toe en nemen alles mee dat nodig is voor een spannende diervriendelijke radio vossenjacht.  

Radio Vossenjacht  

(ARDF)Meer achter de techniek van het vossenjagen. Zie volgend pagina.

JUBBJAM100  vosse-ontvanger:  Beschrijving:  .

 .Wie eens iets geheel anders wil doen op het personeelsfeest, schoolkamp, schoolverlaterskamp,  vrijgezellenfeest,  familie- of verenigings-uitje, kan zijn hart ophalen bij een RadioVossenjacht.  

 

Wellicht kan men zich maar weinig voorstellen bij de naam Radiovossenjacht. Als wedstrijdsport wordt radiovossenjacht niet alleen in ons land, maar ook internationaal beoefend onder de naam A.R.D.F. (Amateur Radio Direction Finding) door sportieve radioamateurs

Foto: Kijk dat is 'm !  De Kikker !

Foto:   Kijk, dat is 'm ! De kikker !

Het spel begint wanneer in een (bos)gebied,  een tien of meer (mini)-zendertjes zijn verstopt. Elk zendertje is te herkennen aan zijn eigen geluid en morsecode.  Voorzien van eenvoudige peilontvangers gaan kleine groepjes op pad om de verstopte zendertjes op te zoeken. Vooraf, mogelijk onder het genot van een kopje koffie, krijgen de deelnemers een duidelijke instructie over het spel en de werking van de apparatuur. Bij het startpunt, wordt deze instructie nog eens herhaald: dan gaat men op pad.

 

De radiovossenjacht is te vergelijken met een oriëntatieloop in de natuur, waarbij U met behulp van een peilontvanger de juiste koers moet bepalen om in een zo kort mogelijke tijd de, in het terrein uitgezette radiobakens, op te sporen en af te stempelen. Deze recreatieve variant van een wedstrijdsport is zeer in trek bij mensen die eens wat anders willen dan de bekende spelletjes. Het spel duurt, naar gelang het gezelschap wenst, gemiddeld zo’n anderhalf uur. Wordt de radiovossenjacht ‘s avonds in het donker gedaan, dient men wel voldoende (sterke) zaklantaarns mee te nemen.

  foto:Vossenjacht Saasveld 4-7-09 Vose gevonden en chippen

foto:Vossenjacht Saasveld. Zender gevonden en gebruik chip voor tijdwaarneming.  

 

foto: Vervullen op dracht bij vossenzender. Hoeveel knikkers zitten er in de pot? Saasveld 15-8-08

foto: Vervullen opdracht bij vossenzender.  Zender zit tegen weidepaaltje.

Bij de zendertjes zijn vragen , opdrachten  of puzzels verstopt. De oplossing leidt tot het vinden van een codewoord. Radiovossenjacht kan worden beoefend door groepen van ca 20 personen in het weekend en door de week in overleg. U loopt in groepjes van twee en gebruikt één radiorichtingzoeker, de tweede persoon is kaartlezer en helpt met zoeken.

Wij hebben 10 radiorichtingzoekers en uiteraard diverse zenders. De kleine gaan maar een paar honderd meter maar er zijn ook exemplaren die vele kilometers ver gaan. Dit wordt dus een pittige looptocht. De set kan gereserveerd worden voor b.v. scholen, bedrijfs en sportverenigingen, VERON - VRZA -afdelingen, Scouting, jeugdvakantiewerk, JOTA, schoolverlaterskamp, etc.

** De huurprijs voor de complete vossejachtset is 80.-. Inclusief begeleiding en instructie binnen de gemeente Den Bosch, Heusden of Drunen. Daarbuiten komen reis en verblijfskosten er bij. Km-prijs volgens ANWB-aanbeveling. Voor de 2-meterband U heeft dan 10 ontvangers, 5 of meer minizenders en twee grote zenders. Voor de 80meterband zijn er thans  30 ontvangers en 3 tot 5 zenders met tijdsturing volgens het z.g. ARDF-systeem plus heel wat minivosjes. Bent U een goede technicus en bezit U een zendvergunning dan kunt U ook zelf de set ophalen, het spel uitvoeren en weer inleveren. Uit de praktijk blijkt dat er bij uitlenen zonder toezicht er veel kapot gaat. U dient van af heden  rekening te houden met een waarborgsom van minimaal EURO 50,- De huurprijs is zonder begeleiding is 50.- Bij het in ontvangst nemen betaalt u EURO 100,- (Restant van de) waarborgsom na controle van de ingeleverde materialen terug op giro zodat ik even de tijd heb om alles na te kijken.  Lang van te voren reserveren is gewenst ivm extra activiteiten in vakantietijd, landelijke evenementen, JOTA,  etc.  

Reserveren via 

    foto: Goed zoeken: Welke kant op? Berlicun 22-6-07

    foto: Jota Vossenjacht 2009 Scouting

 foto: Goed zoeken: Welke kant op?

    foto: Jota Vossenjacht 2009 Scouting.

Er  is hard gewerkt om een vossenjachtset te bouwen en grondig te testen. Dwz een aantal ontvangers en een aantal zenders. Momenteel zijn er 10 ontvangers, één 3,5 W zender, één 1 watt zender, één 20mW zender, alle drie  computer en kwartsklok gestuurd en met morse-callgever. Verder vele kleine zendertjes die continue een signaal of piep uitzenden. Diverse trajecten kunnen zo worden uitgezet. Er is ook nog een vosse-zendontvanger. Dus in één kastje een ontvanger en een zender. De zender kan ook met de microfoon worden gemoduleerd om tijdens de jacht gesproken mededelingen uit te zenden. Met de ontvanger kan men de andere zenders in de gaten houden. De kwartsklokken zijn programmeerbaar. Zo kan men tot 3 1/2 uur van te voren de klok starten waarna hij automatisch de zender inschakelt. Ook een "wisseldienst" waarbij elke zender telkens een minuut zendt is mogelijk. Een 80-meterband z.g. ARDF set is thans ook gebouwd en bestaat uit 20 ontvangers en 5 zenders.

Nieuw is dat we nu ook op de 80 meterband kunnen vossenjagen. Geen grote hark nodig als antenne maar een ferrietstaaf van 10 cm is de antenne. De peilingen zijn nauwkeuriger en het bereik is vele malen groter. Nadeel is alleen dat 's-nachts andere zenders doorkomen die niet van ons zijn omdat het bereik in het donker groter wordt. Er zijn 20 ontvangers voor 80 meter beschikbaar. Dit zijn onze bekende Setjes die we voor de JubJam100 Scouting hebben gebouwd. Daarnaast zijn er nog het oude model 80 meter superheterodyne ontvangers. Deze krijgen binnenkort een update. .

foto: Verticale polarisatie? Berlicum 22-6-07

foto: Onderonsje in het bos

foto: De ontvanger met antenne 

foto: Verticale polarisatie?

foto: Onderonsje in het bos

foto De taaiste doorzetter van Berlicum 22-6-07

Eindpunt Familiedag. In de kikker zit ook een zender. Saasveld 15-8-08

foto Start WAMPEX-vossenjacht Dwingeloo 31-7-09

foto Vossenjacht Berlicum 18-5-07

foto Eindpunt Familiedag Saasveld 15-8-08 Let op de kikker, daar zit ook en zender in. 

foto Soms moet je even door de jungle (Berlicum)

foto Zenders zitten soms op de raarste plaatsen

foto Ergens op de heide moet ie toch liggen!

foto Soms moet je je even door de jungle heen werken. (Berlicum)

foto De zenders zitten soms op de raarste plaatsen verstopt  Riel (bij Tilburg)  20-10-07

foto Start vossenjacht Center Parcs tbv groep Active Care 29-4-08 

 

kinderen aan het zoeken naas de zender

oto: Moment - suprème , uitslag en prijsuitreiking. Berlicum 10-6-07

foto: Vooral kinderen vinden het erg leuk en spannend!.

foto: Moment - suprème , uitslag en prijsuitreiking. 

foto: De ontvanger. Slechts twee knoppen voor de bediening  

Film ARDF vossenjacht

 

TV Reportage radio vossenjacht "Man bijt hond"

Bent u hier terecht gekomen vanuit een pagina met vele keuzemogelijkheden vrijgezellenfeesten klik dan  hier  om naar deze pagina terug te gaan

Nieuw ! Radio Vossenjacht Poker. Klik hier ! 

Meer achter de techniek van het vossenjagen. Lees verder

terug naar beginpagina