De PA0FMY Bingo-Computer

Het inwendige van de bedieningskast. 

De rode knop is de resetknop. (niet opdrukken als er reeds een spel gestart is). De drie knoppen boven zijn functieknoppen. Er zitten meer spellen in de software waarbij deze knoppen telkens een andere betekenis hebben. De zes kleine IC-tjes zijn 10-tellers en maken uit het 1MHz signaal een 100 Hz en een 1 Hz signaal voor tijdmetingen

De decoder in de display-unit.

De computer stuurt de signalen als seriŽle data naar de display. Het printje rechts is de decoder, links zit de voeding. Het losse draadje naar beneden is verbonden met een potentiometer. Hiermee kan men via een speciale ingang op het IC de helderheid van de lampjes regelen.  

De bedrading in de displaykast.

Er is gebruik gemaakt van goedkope "kruidvat-LED-kerstlampjes" deze zijn reeds parallel doorverbonden per 20 stuks (niet ideaal voor LED's maar het werkt). Per segment worden er 10 lampjes gebruikt. Totaal dus 140 lampjes. De lampjes hebben een zeer hoog rendement, de totale stroom blijft onder de 300mA 

Het eerste experiment waarbij er iets zinnigs op de display kwam.

Een hoop losse bedrading, meetsnoertjes, extra labvoeding, enz. maar het eerste resultaat staat op de display! 

De display nadert zijn voltooiing.

De bedieningskast, de display en de adapter zijn nu met nette kabeltjes en contactstoppen verbonden. Deze testopstelling staat buiten. Het cijfer 39 is in het volle licht nog goed leesbaar.  

Gezelligheidsverenigingen, ouderenbonden, verzorgingstehuizen, vrouwengildes, damesclubs, soos, buurthuis, enz., enz. kunnen het bingoapparaat met begeleiding reserveren via (Achter fph staat een punt!)  U kunt dan tevens gebruik maken van een omroepinstallatie en onze gezellige (achtergrond)muziek.  

 

Terug